Uit de kast

15-03-2013 19:10

Als ik het programma Uit de kast van de KRO kijk, merk ik dat de homoacceptatie vaak het stroefst verloopt bij gelovige mensen en bij voetballiefhebbers. In de kerk en de voetbalkantine heeft een puistige puber het meeste problemen om uit te komen voor zijn of haar geaardheid. Zelf heb ik niet veel met opperhomo Arie Boomsma, maar ik vind het wel bewonerswaardig wat het programma bereikt. Helaas is het nog steeds nodig en heeft hij waarschijnlijk menig zelfmoordpoging voorkomen. Ik geloof dat hij zelf pas in aflevering 100 uit de kast gaat komen, maar dit terzijde.

 

Als opgroeiende jongen in Helmond had ik vroeger ook problemen om ‘uit de kastte komen. Niet dat ik op jongens viel, nee, ik was supporter van Helmond Sport. Was het buiten Helmond vaak al moeilijk om toe te geven dat je een Helmonder was, zelfs in Helmond was het Helmond Sport supporter zijn in die tijd een taboe. PSV-er, Ajaxied en Feyenoorder mocht je in die tijd openlijk zijn, maar naar Helmond Sport ging je stiekem. Pas in het promotieseizoen van 1982 ging mijn Helmond Sport-sjaal ook buiten de wedstrijddagen om en droeg ik ‘m openlijk boven mijn jas. Na het kampioensschap van 1982 was ik definitief uit de kast.

 

De Vender heeft, met het lied ‘Vur welleke club bende gij?’, het voor de gemiddelde jeugdige Helmond Sport supporter nog gemakkelijker gemaakt om uit de kast te komen. Mede door dat lied werd Helmond Sport zelfs een cultclub. Om de Vender nu ‘de Arie Boomsma van Helmond’ te noemen gaat me iets te ver, ik geloof ook niet dat hij op deze vergelijking zit te wachten. Maar het clublied heeft zeker een positieve uitwerking op de club en heel Helmond gehad. Ook spelers als Harry Lubse, Berry van Aerle, Juul Ellerman en John de Wolf hebben gezorgd dat Helmond Sport niet meer het lelijke eendje van het betaald voetbal is.

Dit alles valt in het niet bij het nieuws van vorige week. Bij FC Onder Ons verkondigde  Eric Meijers zichzelf beter te vinden dan Gullit en van Basten. Het minderwaardigheidscomplex van Helmond Sport is in één klap definitief verdwenen. Helmond is collectief uit de kast en gaat achter Helmond Sport staan. De toekomstige trainer van Ajax, Barcelona en het Nederlands elftal zal altijd in één adem worden genoemd met Helmond Sport, de club waar zijn betaald-voetbalcarrière begon. Na het vertrek van trainer Steve McClaren stond FC Twente voorzitter Joop Munsterman al op de stoep in Helmond. Eric heeft op dat moment gekozen om zijn contract in Helmond onmiddellijk te verlengen met één jaar. “FC Twente zou toch een stap terug zijn”, verklaarde de ambitieuze trainer. Met zo’n coach komt het vast goed met Helmond en Helmond Sport. Ik weet het zeker: met deze trainer promoveren we en volgend jaar gaan we voor Europees voetbal. Europees voetbal in het nieuw te bouwen Eric Meijers stadion. Ajax heeft de verlosser, maar wij hebben Eric Meijers.

 

Reageren kan op: www.deweblogvanhelmond.nl/actuele-onderwerpen-helmond/buurman-uit-de-kast/