Skôn skoen

12-06-2014 15:08

Ik vrees dat ik de wedstrijden van het Nederlands Elftal dit WK thuis ga kijken en niet in de kroeg. Ik ben een beetje allergisch geworden voor de oranje hamsters, veren, toeters, huil- en juichpakken. De laatste weken ben ik op zoek gegaan naar een kroeg waar het verboden is om deze Oranje-onzin te dragen of mee te nemen. Helaas heeft mijn zoektocht, tot nu toe, nog niets opgeleverd. Voor één van de oefenwedstrijden had ik de stoute schoenen aangetrokken en ben ik de match in een willekeurige kroeg gaan kijken. Omringd door mensen in leeuwenpakken, onder het genot van blokjes oranje kaas en oranje bier ging ik zo onopvallend mogelijk aan de bar zitten. Omdat iedereen druk bezig was om een sambaselfie te maken merkte niemand mijn aanwezigheid op. Bij de aftrap van de wedstrijd zetten de aanwezige mensen een wave in waar ze in het Thialfstadion jaloers op zouden zijn geweest. Iemand toeterde me letterlijk van de barkruk, waarschijnlijk omdat ik niet in het oranje was en niet meedeed aan de wave. Toen er vervolgens ook nog oranje confetti in mijn bier belandde, was voor mij de lol er af.

Tijdens de wedstrijd ving ik naast me aan de bar een gesprek op tussen twee voetbalkenners. “Ik snap niet dat die van Gaal de spits van Heerenveen niet heeft geselecteerd.” De andere man moest hard lachen en schreeuwde: “Da kan toch niet man, da is een Fin! ”. Dat Finnbogason uit IJsland komt hield ik maar wijselijk voor me. Het dieptepunt van de avond was voor mij wel het feit dat er een vrouw van tegen de 60, in een iets te warm gewassen Bavaria-jurkje, begon over de voetbalschoenen van de spelers. “Ach wan skôn skoen”! ,riep ze enthousiast en ze sprong een stukje de lucht in. Hierdoor gingen er bij haar allerlei lichaamsdelen trillen en dacht ik even dat ik in een opname van het tv programma ‘Hotter than my daughter’ was beland. Als u dit programma niet kent… houden zo. Ze was helemaal weg van de gekleurde schoenen van de spelers die even close up in beeld kwamen. Dit was voor mij definitief het sein om de kroeg te verlaten. Ik ben een ruimdenkend mens, maar ook ik heb mijn grenzen.

Als zelfs schoolmeester van Gaal het goed vindt dat spelers van het Nederlands elftal allerlei pipo-schoenen aantrekken dan gaat het toch écht slecht in ons voetballand. Natuurlijk weet ik ook wel dat de commercie in het voetbal niet meer te stoppen is, maar is er dan niets meer heilig?! Omdat we bij Helmond Sport toch geen financiële mogelijkheden hebben om toppers te kopen zou het mooi zijn als trainer Jan van Dijk de zomer benut om spelers te zoeken die nog spelen op zwarte kicks. Of draai ik nu door… en zijn die er allang niet meer? Ik wens u ondanks alles een mooi WK toe en vergeet uw schoenen niet te poetsen.