Schaakhooligan

03-02-2013 23:31

Vrijdagmiddag voorafgaand aan de wedstrijd Fortuna Sittard – Helmond Sport was in en rond het station van Sittard opvallend veel politie aanwezig. Een woordvoerder van de politie Limburg verklaarde dat er sterke aanwijzingen waren dat een groep Helmond Sport supporters, buiten de verplichte combi om, naar Sittard zou reizen. Deze groep zou vast niet komen om een ‘potje te schaken’, had hij er aan toegevoegd.

Een dag later lees ik dat bij een schaakwedstrijd in Berkel-Enschot een man zo kwaad werd dat hij zijn tegenstander het ziekenhuis insloeg. De mannen kregen, tijdens hun partij op een schaaktoernooi, ruzie. Ik vond het wel frappant om te lezen, zeker na de uitspraak van de politiewoordvoerder. De eerste schaakhooligan is dus een feit. “Zonder respect geen schaken”, was al onmiddellijk op internet te lezen. Ook werd gesuggereerd dat organisatoren van kickboksgala’s hun werkterrein zouden kunnen verleggen naar de schaaksport. Dit zou dan weer een aanzuigende werking kunnen hebben op figuren die alleen maar uit zijn op geweld. Enkele onderzoeksjournalisten zijn nu ook op de schaaksport gedoken. Opvallend is dat weinig vrouwen en allochtonen de sport beoefenen in Nederland. Het is, zoals men dat zo treffend kan zeggen, ‘een blanke mannen sport’, waar de PVV trots op kan zijn. Het feit dat wit altijd mag beginnen bij deze sport riekt naar racisme. Men vreest dan ook dat voor het einde van dit kalenderjaar de eerste oerwoudgeluiden bij een schaakpartij te horen zullen zijn. Mensen met een stadionverbod uit Den Bosch en omgeving worden massaal lid van de schaakbond.

 

Gelukkig is het allemaal niet zo zwart wit en is de werkelijkheid meestal anders. Natuurlijk is niet iedere Den Bosch supporter een racist en slaat niet iedere kickboksliefhebber er meteen op. Van geweld in Sittard heb ik gelukkig ook niets meer vernomen, de politie had zelfs nog tijd over voor een potje schaak.