Poppenkastvertoning

23-03-2014 07:38

Na het teleurstellende resultaat tegen Telstar afgelopen vrijdag, liep ik nog wat namopperend over het zoveelste gelijkspel, het stadion uit. Plotseling werd ik aangesproken door een man met een typisch hoofd. Ik ben zelf niet moeders mooiste, maar deze man had een hoofd wat me erg aan Jan Klaassen deed denken. “Niet zo treurig kijken, jullie gaan met Helmond Sport, net als het CDA, de peilingen nog verslaan”. Bij het woord CDA viel bij mij het kwartje. Het was de charismatische leider van het CDA met die lange naam: Sybrand van Haersma Buma. Hij legde me uit dat hij om het CDA uit het slop te trekken ervaring wilde op doen bij clubs die net als het CDA bivakkeren in de grijze middenmoot. Volgens een peiling van Maurice de Hond is Helmond Sport ‘het CDA van de Jupiler League’ aan het worden. Ik vind de vergelijking van een politieke partij met Helmond Sport nogal appels met peren vergelijken, maar toen ik er even over nadacht zag ik toch opmerkelijke overeenkomsten. Om te beginnen heeft de Jan Klaassen van Helmond Sport, trainer Mario Verlijsdonk, even weinig uitstraling als Buma. Het spel is vaak saai, voorspelbaar en te behoudend en hij zet de poppetjes niet op de juiste plaats. Het kan geen toeval zijn dat we zo vaak gelijk spelen. Bovendien er zitten net zoveel eenheidsworsten in de selectie van de Helmonders als in de fractie van het CDA. Het missen van alle kansen lijkt steeds vaker op een poppenkastvertoning, waar je Jan Klaassen dan weer goed kunt gebruiken.

Nog een pijnlijke overeenkomst met de politiek is de lage opkomst op de Braak de laatste tijd. Tegen Telstar waren er slechts 1.479 toeschouwers aanwezig. Dat is voor een stadion met een capaciteit van 4.200 een opkomst van amper 35%. Voor veel mensen is op dit moment het vertrouwen in de politiek en in Helmond Sport ver te zoeken. “Jullie komen er wel bovenop en halen de play offs nog”, zei Sybrand en voordat hij doorliep klopte hij nog bemoedigend om mijn schouder. Of ik uit die woorden veel hoop kan putten is maar de vraag, ik denk dat hij niet eens weet wat buitenspelval is.

Eind 2012, toevallig ook na een wedstrijd tegen Telstar, sprak ik de hoop uit dat Helmond Sport geen grijze muis zou worden ( Grijze muizen ). We zijn hard op weg om dit wél te worden. Met het nodige kunst- en vliegwerk kunnen we de play offs nog halen, maar dat is in mijn ogen het maximaal haalbare dit seizoen. Natuurlijk ben ik woensdag weer gaan stemmen. Want als je niet gaat stemmen, hoef je daarna ook niet te zeuren. En laat dat laatste nou net iets zijn wat ik graag doe…