Luchten

26-11-2013 07:25

Gisteren kwam ik de nieuwe Tilburgse volksheld, Roy Donders tegen. Erg verrast was ik om te horen dat ‘De Stylist van het Zuiden’ bezig is met een project voor Helmond Sport. Er was een frisse wind nodig in Helmond, iemand van buiten de voetballerij. Ze zochten iemand die onbevooroordeeld naar de Brabantse club kan kijken en het liefst helemaal niets met voetbal heeft. Uiteindelijk kwamen ze bij cultheld Roy uit, het hitkanon van RTL 5. Roy is momenteel zo HOT dat, als het een beetje mee zit, ze, na Peerke Donders, ook Royke Donders zalig gaan verklaren.

Hij was onderweg naar de Braak en vroeg me of ik een stuk mee wilde rijden. Een beetje twijfelend stapte ik in zijn busje. In de wagen hing een walm die ik niet meteen thuis kon brengen. Het was waarschijnlijk een mengeling van, wasverzachter, frietvet, sigarettenrook en vooral véél haarlak. Zonder me iets te vragen pakte hij één van de vele spuitbussen haarlak en begon als een bezetene mijn haar te bewerken. “Dè kapsel van jouw ken echt nie meer, da snapte zelf toch ok wel?”, zei Roy lachend. “Maar een bietje haarlak doet zelfs bij jou wonderen, zie du wel?”, zei hij, wijzend in de binnenspiegel.

De spuitbuskoning vertelde me dat hij volgende week de haren van alle spelers en de staf van Willem II mag doen. “Ik heb wel een poster van Ronaldo boven mijn bed hangen, maar ik geef niets om voetbal. Van Willem II ken ik eigenlijk niemand”, bekende de Tilburger. “Ik ben er best wel zenuwachtig voor”. Ik adviseerde hem om dan met het haar van de trainer Jurgen Streppel te beginnen. “Daar kan bijna niets aan fout gaan.”

Toen we uitstapten vroeg ik wat Roy van plan was om in Helmond te verbeteren. Enthousiast vertelde hij dat hij die vreselijke frietvetlucht op de Braak ging aanpakken. Hij had het helemaal uitgedacht. Tijdens de eerstvolgende wedstrijd (tegen, uitgerekend, Willem II) zou er een enorme pan water aan de kook gebracht worden en daarna zou hij een liter wasverzachter toevoegen zodat het hele stadion Robijn fris zou gaan ruiken. Dat bedoelen ze dus met een frisse wind?!, dacht ik. Ze kunnen beter tijdens de winterstop het vet een keer vervangen.

Eigenlijk hoort, voor mij, de geur van oud frietvet bij het bezoeken van een wedstrijd van Helmond Sport. Vorige week las ik in een kort berichtje dat oud Helmond Sport-trainer Ron Dellow op 99-jarige leeftijd is overleden. De Engelsman was tussen 1975 en 1977 trainer van Helmond Sport. Dat was de tijd dat ik de Braak voor het eerst bezocht. Er is in de tijd dat ik Helmond Sport bezoek veel veranderd. Er kwamen lichtmasten, bedrijfskleding en zelfs kunstgras, om maar wat te noemen. De staantribunes verdwenen en nu komen er dus ook nog bedrijfstylisten en bedrijfskappers met de nodige geurtjes naar ons stadion. Helaas is de echte graslucht verdwenen, laten we de frikandellenlucht koesteren.