Klein Maar Dapper

30-04-2013 09:24

Vrijdagavond stond ik tijdens de wedstrijd FC Oss – Helmond Sport in vak C tussen de Ossenaren. Tien minuten voor aanvang van de wedstrijd was het vak nog opvallend leeg. Ik vermoed dat de meeste supporters op dat moment nog in de kantine aanwezig waren. In de loop van de eerste helft namen steeds meer supporters de moeite om de kantine te verruilen voor de tribune. Het thuispubliek was in de eerste helft rustig en gelaten, net als de spelers van FC Oss. Er was maar weinig van te merken dat er nog veel op het spel staat voor de mannen uit Oss. FC Oss heeft nog alle kans om de eerste negen te halen, wat recht geeft op play off wedstrijden. Een aantal mensen uit het publiek vond het nodig om Emrullah Güvenç allerlei zaken naar zijn hoofd te slingeren. Emrullah speelde ruim 75 wedstrijden in Oss en was met zijn doelpunten mede verantwoordelijk voor het feit dat in 2011 FC Oss van de TOP klasse terug promoveerde naar het betaald voetbal. Maar dat was een klein deel van het publiek blijkbaar alweer vergeten en de kleine Belgische Turk was die avond de gebeten hond. Helmond Sport speelde ook nog eens in het blauw dus de grap ‘kleine rotsmurf’ was al vlug gemaakt door de supporters van FC Oss.

Gelukkig werd de sfeer in de 2de helft in alle opzichten beter. De Ossenaren gingen achter hun ploeg staan. Een geurmelange van frikadellenlucht, wiet en bier zorgde voor een herkenbare voetbalsfeer. Zelfs toen FC Oss twee keer achter kwam te staan bleven ze hun ploeg steunen en bleven ze “Forza TeeO Pee” roepen. Bij het eindsignaal bleef het grootste gedeelte zelfs nog even staan om de spelers van FC Oss te bedanken. De naam FC Oss ligt overigens nog steeds erg gevoelig bij de harde kern van de Ossenaren. Zoals je in Nijmegen ‘eNieSee’ (N.E.C.) en geen NEC moet zeggen. Je nek zit immers tussen je hoofd en je romp en N.E.C. zit bij iemand uit Nijmegen in zijn hart. Zo zou je in Oss geen FC Oss moeten zeggen maar TeeOPee TOP (Tot Ons Plezier). Het leuke is wel dat helemaal in het begin van de oprichting in 1928, de club uit Oss nog even KMD (Klein Maar Dapper) heeft geheten. Iets wat weer prima past bij ‘onze kleine Super Turk’.

Ik vrees dat we ‘de Messi van Helmond’ niet kunnen behouden, maar ik hoop dat hij altijd een warm gevoel aan Helmond Sport zal overhouden! Wat mij betreft blijft hij, net als bijvoorbeeld Jop van der Linden en Hans de Koning, altijd welkom op de Braak.

 

Reageren kan op:

www.deweblogvanhelmond.nl/actuele-onderwerpen-helmond/buurman-klein-maar-dapper/