Boer zonder kiespijn

19-12-2014 11:57

Als ik Roel van de Sande zie voetballen, moet ik altijd aan het tv-programma Boer zoekt vrouw denken. Voordat ik heel agrarisch Nederland en de Roel van de Sande-fanclub over me heen krijg, “Ik heb niets tegen boeren”. In een ver verleden had ik zelfs een singeltje van Normaal in mijn platencollectie. Bovendien was ik op de basisschool bevriend met iemand die lid was van de KPJ (Katholieke Plattelands Jongeren) en heb daar zelfs een keer, geheel vrijwillig, carnaval gevierd. Dit om maar aan te geven dat ik volledig geïntegreerd ben in het plattelandsleven.

Roel heeft misschien helemaal niets met boeren en heeft waarschijnlijk al een vrouw, maar ik vind het een type die aan het programma van Yvon Jaspers mee zou kunnen doen. Ik zie de fragmenten van Lucky tv, waar Roel een hoofdrol speelt, al voor me. Wat voetballers in hun privéleven doen moeten ze zelf weten, het gaat mij immers om het voetbal. Ik moet toegeven dat ik een zwak heb voor de sympathieke geboren Bestenaar. Natuurlijk ga ik niet over de opstelling van Helmond Sport, maar ik vind het jammer dat van de Sande tegenwoordig op de bank moet beginnen. Hij is in zijn ijver wel een paar keer tegen een domme kaart aangelopen, maar daar kan aan gewerkt worden. Roel kan, in mijn ogen, nog uitgroeien tot ‘de stofzuiger van Helmond’. Vooral met dit slechte weer hebben we geen mooi-weer-voetballers nodig, maar bikkels. Jongens die van stamppot houden. Niet lullen maar poetsen en dan bedoel ik niet schoenen poetsen. Het siert van de Sande dat hij niet zeurt en gewoon positief op de bank plaatsneemt. Hij zet zich in op trainingen en heeft nog plezier in de rondootjes voor de wedstrijd die de reservespelers maken met de Robinstijn van de Week*. Waar andere speler zouden lachen als een boer met kiespijn, heeft Roel echt plezier met deze kinderen.

Na drie achtereenvolgende thuisoverwinningen en een schitterende reünie van de AA-Side was er gelukkig weer reden genoeg om te lachen op de Braak. Hopelijk trekken we deze lijn door, ook in uitwedstrijden. Maar omdat de Jupiler League, net als Boer zoekt vrouw, altijd even verrassend is, blijft het afwachten hoe dit seizoen verder zal verlopen.

 

*FC Robinstijn is het mooie initiatief dat voetbalgerelateerde kinderwensen in vervulling laat gaan.