Afvalligen.

09-01-2013 22:24

In Tilburg wil pastoor Schilder mensen die de kerk de rug toekeren, terugwinnen door een foto met naam op te hangen in de kerk. Algemeen Directeur van Helmond Sport, Mario Captein, reageert geschrokken op dit nieuws. Dit kan volgens de ambitieuze Captein geen toeval zijn. Hier moet gelekt zijn. Helmond Sport heeft namelijk een soortgelijk plan op de plank liggen, dat na de winterstop zou worden uitgevoerd. Voor de eerste thuiswedstrijd tegen De Graafschap op 25 januari had Helmond Sport grootse plannen om afvallige toeschouwers terug te winnen voor de club.

Uit onderzoek is gebleken dat de laatste vijf jaar zo’n kleine tienduizend unieke bezoekers een thuiswedstrijd van Helmond Sport hebben bezocht. Van zo’n kleine tweeduizend van deze mensen heeft de Helmondse club een foto en een naam in haar bestand. Uit deze groep heeft 90% geen van de laatste drie thuiswedstrijden bezocht. Op deze specifieke doelgroep wil Helmond Sport zich de komende thuiswedstrijd gaan richten.

 

Op onverkochte plaatsen zouden foto’s op de stoelen komen met de namen van afvallige supporters. Iedere club in het betaald voetbal weet precies wie er in en uit hun stadion komt en gaat. Tot nu toe werden deze gegevens alleen gebruikt om eventuele raddraaiers uit het stadion te weren. “Maar waarom niet positief met deze gegevens om gaan?”, aldus de Algemeen directeur van Helmond Sport. Captein hoopte dat trouwe bezoekers van Helmond Sport de mensen op de foto’s zouden herkennen en deze afvalligen zouden aanspreken op hun negatieve gedrag. Op deze manier hoopte hij zeker nog tweehonderd halve seizoenskaarten te verkopen en de nodige kaarten in de losse verkoop. “Door de negatieve aandacht die pastoor Schilder nu krijgt in de media, is het hoogst onwaarschijnlijk geworden dat dit plan nog bij Helmond Sport uitgevoerd gaat worden”, verklaarde een duidelijk aangeslagen Captein afgelopen woensdag. Er waren maar een paar mensen op de hoogte van dit plan, maar Captein wil geen namen noemen van mogelijke ‘lekkers’.

 

Helmond Sport is momenteel op trainingskamp in Turkije. De ploeg verblijft, net als andere jaren, in Lara. Vorig seizoen werden na deze trip de prestaties van de ploeg opvallend beter. Het is afwachten of Lara ook dit jaar een heilzame werking heeft op de groep. Anders kan het zo maar zijn dat dit de laatste keer was dat werd afgereisd naar Turkije. Dan gaan ze volgend jaar waarschijnlijk naar Lourdes en zal ook pastoor Schilder van de partij zijn. Ik hoop dat het niet nodig is om afvallige toeschouwers in het openbaar aan de schandpaal te nagelen, en dat mensen, na de winterstop, weer uit vrije wil naar de Braak komen.